Op 5 mei herdenken en vieren wij in Nederland en andere delen van Europa dat we 80 jaar in vrijheid leven. Acht decennia; een periode van vrede, wederopbouw en democratie na de bevrijding in 1945. De meeste mensen staan hierbij stil tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en op Bevrijdingsdag op 5 mei. Het is een moment om degene, die gevochten hebben voor onze vrijheid te herdenken, maar ook om na te denken over hoe we vrijheid doorgeven aan toekomstige generaties.

Studiereis Krakau-Auschwitz
De Breul zal doormiddel van een studiereis naar Krakau stilstaan bij het belang van 80 jaar vrijheid. Van 5 t/m 9 mei reizen 54 leerlingen onder begeleiding van vier docenten af naar Krakau en bezoeken de voormalige concentratiekampen Plaszów en Auschwitz-Birkenau. Daar zullen wij stil staan bij de betekenis van vrijheid en de gevolgen van intolerantie en haat. Onderwerpen die niet alleen over het verleden gaan, maar nog steeds plaatsvinden. Het gaat ons allemaal aan, ongeacht onze achtergrond, onze cultuur of gekozen religie. Juist in deze huidige tijd zijn deze thema’s actueler dan ooit. Een bezoek aan Auschwitz, wat symbool staat voor de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog, kan helpen om beter te begrijpen wat de waarde is van de vrijheid, waarin we leven.

De studiereis is op vrijwillige basis en is bestemd voor alle leerlingen vanaf de derde klassen. Er is een wandeltocht georganiseerd door het historische centrum van Krakau en voormalig Joodse wijk Kazimierz. Daarnaast staat er een fietstoer op het programma.  Deze gaat langs de emaille fabriek van Oscar Schindler, het marktplein, het kasteel Wawel en de oudste synagoge.  Het voormalige concentratiekamp Plaszów wordt bezocht. De laatste dag staat volledig in het teken van een rondleiding door Auschwitz en Birkenau. Een gids zal onze leerlingen uitleg geven over het leven in de kampen, terwijl de stille getuigen het inzichtelijk zullen maken. Tijdens een moment van stilte zullen we bij de herdenkingsplaats voor de Nederlandse gevangenen een gedicht voordragen en namens de school een bloemenkrans neerleggen.

Leren uit het verleden
‘Hoe kunnen wij betere lessen leren uit het verleden?’ De confrontatie met dit stukje donkere geschiedenis zal iedereen emotioneel raken. Het is een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling van persoonlijke groei. Leerlingen leren en lezen op school over de Tweede Wereldoorlog. Maar het fysiek aanwezig zijn op een historische plek waar miljoenen mensen hebben geleden, zal het begrip en empathie vergroten. Alles wat we zien en zullen horen zal helpen om kritisch na te denken over thema’s als discriminatie, vooroordelen en mensenrechten. Niet alleen uit het verleden, maar ook in de wereld van vandaag.

Sponsoring
Deze reis is een belangrijke investering in educatie en een bewustwording van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door middel van sponsoring kunt u bijdragen aan het overbrengen van de gevolgen van belangrijke thema’s. U helpt alle herinneringen levend te houden. Het is niet alleen een eerbetoon aan het verleden, maar ook voor de lessen voor de toekomst. Door sponsoring zorgt u ervoor dat elke leerling bewuste en verantwoordelijke burgers kunnen worden. Helpt u mee zodat alle leerlingen de kans en de mogelijkheid kunnen krijgen deze indrukwekkende reis mee te mogen maken? U kunt een bedrag overmaken naar NL36ABNA0446762415 ovv Studiereis Krakau-Auschwitz KSG de Breul, waarvoor onze hartelijke dank.

Gerda Boekel (docent Levo)